BIBLIOGRAFIA DO XX WIEKU
- Komitet redakcyjny: Encyklopedya rolnicza. T. 8: Nawożenie i podlewanie drzew owocowych. Piwowarstwo i słodownictwo str. 554-713. Warszawa: 1899.
- Komitet redakcyjny: Encyklopedya rolnictwa i wiadomości związek z niem mających. T. 5: zobacz hasło Piwowarstwo str. 14-40. Warszawa: 1872.
- Józef Bęza: O
warzeniu piwa, wyrabianiu octu, otrzymywaniu cukru z buraków,
wydobywaniu krochmalu i przerabianiu go na cukier, wybijaniu oleju itp.. Warszawa: 1840.
- Adam Kasperowski: Sposób warzenia piwa parą bez szmelcowania z przyłączeniem do każdey gorzelni parowey. Lwów: 1833.
- Karol Wilhelm Schmidt: Dokładna nauka warzenia piwa. Warszawa: 1830.
- Jan Filip Krystyan Müntz: O rozumowaney uprawie chmielu. Z
dodaniem krótkiej nauki dla Piwowarów względem obchodzenia się z
Chmielem, i wiadomości o niektórych roślinach, zastąpić go mogących. Warszawa 1829
- Jakób Sroczyński: Nowy
piwowar czyli Teoretyczno praktyczna sztuka wyrabiania rozmaitych
gatunków piwa angielskiego i sławnieyszych trunków słodowych, tudzież
niektórych nowo wynalezionych rodzaiów piwa w wielkich i małych
ilościach. Warszawa: 1821.
- Aleksander Chodkiewicz: Nauka robienia piwa. Warszawa: 1811.
- A. Piątkowski: Gorzelnik
i piwowar doskonały czyli Sztuka pędzenia wodki i likworów, tudzież
warzenia piwa, z dołączeniem wiadomości o robieniu octów : podług
naynowszych odkryciów w fizyce, chemii i technologii w trzech częściach
wydana. T. 3: O warzeniu piwa prostego, dubeltowego, porteru i piwa angielskiego. Kraków: 1809.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz