niedziela, 30 grudnia 2012

BIBLIOGRAFIA XX WIEK

  • Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu., Piwochmiel Warszawa 1999
  • Dr med. Karl-Heinz Ricken, Heike Van Braak: Piwo na zdrowie!, Interspar Warszawa 1999, ISBN 83-87777-62-5
  • Praca zbiorowa: Technikum Przemysłu Browarniczego. Książka Pamiątkowa Technikum Przemysłu Browarniczego im. Karola Olszewskiego w Tychach 1949-1999 Komitet Organizacyjny Jubileuszu TPB, Tychy 1999, ISBN brak
  • Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1998, ISBN 83-02-06930-2
  • Zbigniew Chomicz: Potrawy z piwem, Prószyński i S-ka Warszawa 1996, ISBN 83-7469-070-4
  • Praca zbiorowa: Okocim. Najlepsze z Najlepszego, Oficyna Wydawnicza Anabasis Kraków 1995
  • Praca zbiorowa: Kronika przemysłu piwowarskiego. Część I 1945-1980. Spółka Piwochmiel, Warszawa 1995, ISBN brak
  • Michael Jackson: Piwa. Przegląd gatunków, Wydawnictwo Pascal Bielsko-Biała 1994, ISBN 83-85412-42-5
  • Gilbert Delos: Wielka księga piw świata, Twój Styl Warszawa 1994, ISBN 83-85-443-63-0
  • Adam Spyra: Browarnictwo Galicji doby autonomicznej. Księgarnia Akademicka, Kraków 1994, ISBN 83-86575-06-9
  • Tadeusz Kaczmarek: Księga piw i browarów polskich, Wydawnictwo BC Warszawa 1994, ISBN 83-902514-0-X
  • Ewa Janiak-Moś (red.): Z piwem i do piwa, AWiR "Silesia", Katowice 1994, ISBN 83-901547-3-0
  • Władysław Dylkowski: Browarnictwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1993
  • Przemysław Wiśniewski: Piwa historie niezwykłe, Wyd. Print Shops Prego - Polska Warszawa 1993, ISBN 83-85830-00-6
  • Przemysław Wiśniewski, Andrzej Rosiński (red.): Encyklopedia piwa, Zeszyt 1, Wyd. Irving S.A. Warszawa 1993, ISBN 83-900909-0-2
  • Ryszard Kincel: Kto dobre piwo warzył, Wyd. Śląsk Katowice 1992
  • Stanisław Kunikowski (opr.): Kufle szklane i ceramiczne ze zbiorów Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku. Browary w Polsce, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku Włocławek 1992, ISBN brak
  • Praca zbiorowa: Bezpieczeństwo i higiena pracy w przemyśle piwowarskim, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Warszawa 1992
  • Juliusz Komornicki: Słownik technologii piwowarskiej polsko-angielsko-francusko-niemiecki, Wydawnictwo Czasopism i Książek Technicznych Sigma-Not Warszawa 1990, ISBN 83-85001-76-X
  • Jan Kruczek: O piwowarach i browarach pszczyńskich, Towarzystwo miłośników ziemi pszczyńskiej Pszczyna 1989, ISBN brak
  • Jan Cofała (opr.): 360 lat Browaru Książęcego w Tychach. Zakłady Piwowarskie w Tychach, Tychy 1989, ISBN  brak
  • Andrzej Klonder: Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich w XVI-XVII wieku, Wydawnictwo Ossolineum Wrocław 1989, ISBN 83-04-02980-4
  • Barbara Pokorska: Piwo w naszym domu, Wydawnictwo Watra Warszawa 1987, ISBN 83-225-0225-5
  • H. Kincel (red.): 420 lat browaru w Raciborzu. Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu, Śląskie Wydawnictwo Prasowe RSW Prasa-Książka-Ruch Katowice 1987 ISBN brak
  • Jerzy Chrzanowski: Zarys historii piwa grodziskiego, Towarzystwo Miłośników Ziemi Grodziskiej Grodzisk 1986
  • 115 lat browaru w Gdańsku-Wrzeszczu, 1986
  • Władysław Dylkowski: Browarnictwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1984
  • 150 lat browaru w Łańcucie 1834-1984, 1984
  • Marian Grochal, Tadeusz Przygucki, Ryszard Płonka: Materiały szkoleniowe dla dozoru energetycznego w piwowarstwie, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Warszawa 1984
  • Andrzej Klonder: Browarnictwo w Prusach Królewskich (2 połowa XVI-XVII w.), Wydawnictwo Ossolineum Wrocław 1983, ISBN 83-04-01413-0
  • (Red.:) Monika Chybowicz-Brożyńska, Mariusz Kulesza: Browarnictwo Łódzkie przełomu XIX i XX w. (Wyd.:) Zakłady Piwowarskie w Łodzi, Wojewódzkie Archiwum Państwowe w Łodzi, Muzeum Historii Miasta Łodzi. Łódź 1982
  • Maria Łacisz: Kontrola jakości bezalkoholowych napojów gazowanych i piwa, Zakład Wydawnictw CZSR Warszawa 1979, ISBN 83-209-0037-9
  • Władysław Dylkowski: Browarnictwo, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Warszawa 1978, ISBN 83-02-05139-X
  • Władysław Dylkowski: Browarnictwo, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 1974 
  • František Hlaváček, Alois Lhotský: Piwowarstwo, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne Warszawa 1970
  • Praca zbior.: Badanie jakości surowców i wyrobów gotowych w produkcji napojów gazowanych i rozlewni piwa, "Społem" Związek Spółdzielni Spożywców, Ogólnobranżowe Zjednoczenie Wiodące Produkcji Napojów Gazowanych Warszawa 1969
  • Praca zbior.: Instrukcja technologii i techniki produkcji wód gazowanych i rozlewu piwa, "Społem" Związek Spółdzielni Spożywców, Ogólnobranżowe Zjednoczenie Wiodące Produkcji Napojów Gazowanych Warszawa 1969
  • Tadeusz Kaczmarek, Tadeusz Rzemieniuk: Technologia browarnictwa część II. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1964
  • Praca zbior.: Kontrola chemiczno-techniczna produkcji słodu i piwa, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1959
  • Kazimierz Pasek: Pielęgnacja piwa i obsługa urządzeń w sieci dystrybucyjnej, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1959
  • Władysław Dylkowski, Henryk Kosiorek: Kontrola produkcji słodu i piwa, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1957
  • Praca zbior.: Maszyny i urządzenia słodowni i browarów, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1956
  • M. Desz: Materiałoznawstwo piwowarskie, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1955 
  • Zbigniew Ziółkowski: Suszenie drożdży, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1955
  • F.D. Diejniega, M.G. Wulfson: Produkcja piwa według nowego schematu technologicznego, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego Warszawa 1955
  • Kazimierz Pasek: Rozlew piwa, Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1954
  •  Stefan Eljasz: Szkodliwe drobnoustroje w przemyśle piwowarskim, Państwowe Wydawnictwa Techniczne, Warszawa 1953
  • Ireneusz Rybak: Fermentacja główna brzeczki w browarze, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1953
  • P. M. Malcew: Technologia i aparatura przemysłu piwowarskiego, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1953
  • Ireneusz Rybak: Beczki do piwa i ich konserwacja, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1953
  • H. Kosiorek: Odbiór, czyszczenie i przechowywanie jęczmienia browarnianego, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1952
  • P. Kiriczek: Warzelany w browarze, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1951
  • P. D. Kiriczek: Obsługa piwnicy leżakowej w browarze, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1951
  • P. Kiriczek, J. Łurie: Słodownik w browarze, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1951
  • C. J. Lintner: Technologia browarnictwa, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1950
  • B. Koral: Tablice do analizy piwa, Państwowe Wydawnictwa Techniczne Warszawa 1950
  • Andrzej Rogoziński: Chmielarstwo, Państwowy Instytut Wydawnictw Rolniczych, Warszawa 1949
  • M. W. Chmielewski (opr.) według N. Bułhakowa: Chemiczno-techniczna kontrola fabrykacji piwa, Centralny Zarząd Państwowego Przemysłu Fermentacyjnego Bydgoszcz 1947
  • Jerzy Buchs: Browar Książęcy Tychy 1629-1929. Kattowitzer Buchdruckerei und Verlags-AG, Katowice 1929.
  • Zakłady Przemysłowe Okocim. Browar. Fabryka Drożdży Spirytusowych. Rafinerja Spirytusu, Bochnia 1927
  • M. Dominikiewicz (red.): Wyrób piwa, Bibljoteka Techniczno-Naukowa dla wszystkich nr 2. Wyd. 2, Łódź 1923
  • M. Dominikiewicz (red.): O wyrobie piwa (Krótki zarys piwowarstwa). Bibljoteka Techniczno-Naukowa dla wszystkich nr 2, Łódź 1918
  • Władysław Rościszewski: Uprawa jęczmienia browarnego. Nakładem S-ki Wydawniczej "Biblioteczka Rolnicza". Warszawa-Lwów 1912

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz