- Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanowow: Wrocławskie browary i piwiarnie. Wrocław na dawnej pocztówce. Wydawnictwo Wrocławski Neptun, Wrocław 2024, ISBN: 978-83-968449-2-7 √
- Marcin Łukasz Majewski: Piwo piotrkowskie od drugiej połowy XV do końca XVIII wieku. Księży Młyn Dom Wydawniczy, Łódź 2022, ISBN: 978-83-7729-678-3 √
- Brzyszko Grzegorz: Chmielaki Krasnostawskie. 50 lat. Wydawca: Miasto Krasnystaw 2021, ISBN: 978-83-924075-8-4 √
- Palmer John: Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego. Wydawca: HB Tomasz Wójcik/Piwo.org, rok wydania: 2020, ISBN: 978395742101 √
- Pascal Baudar: Roślinny browar. Wydawnictwo Kobiece, Białystok 2019, ISBN: 978-83-66234-79-6 √
- (Red.): Artur Grotha, Tomasz Syga, Tomasz Gebel: Browary w Polsce. Przewodnik. Wydawnictwo IX, Kraków 2019, ISBN: 978-83-953285-4-1 √
- Sławomir Dryja, Jakub Szczerba: Szkice z dziejów wojnickiego piwowarstwa. Browar Wojnicz 1867 - 1915. Seria: Historia - Hereditas - Ecclesia. Księgarnia Akademicka, Kraków 2019, ISBN: 978-83-8138-064-5 √
- Sławomir Dryja: Słownik biograficzny słodowników, piwowarów i karczmarzy krakowskich 1501 - 1655. Seria: Historia - Hereditas - Ecclesia Tom. 3. Księgarnia Akademicka, Kraków 2019, ISBN: 978-83-8138-004-1 √
- Krzysztof Żurawski: Moja piwna Górna Frankonia. Wydawnictwo Pivaria, Szczecin 2019, ISBN: 83-60288-04-6 √
- Sławomir Jędrzejewski: Jeszcze jedna bombka eksportowego. Piwo we Lwowie 1840-1939. Wydawnictwo Wysoki Zamek, Kraków 2018, ISBN: 978-83-947365-9-0 √
- Rabenda Mariusz: 170 lat Browaru Bosman. 1848-2018. Z żaglem na etykiecie. Historia Browaru Bosman, Wydawca: Carlsberg Polska, Szczecin 2018 √
- Marcin Jakub Szymański: Polskie piwo. Biografia (historia lekko podchmielona), Fronda, Warszawa 2018, ISBN: 978-83-8079-358-3 √
- Mika Rissanen, Juha Tuhvanainen: Spieniona historia Europy. 24 pinty które nawarzyły piwa. Wydawnictwo Agora, Warszawa 2017, ISBN: 978-83*268-2553-8 √
- Sławomir Kulpa: Historia warzona piwem. Rzecz o browarach Wodzisławia Śląskiego. Od średniowiecza do początku XX wieku. Wydanie II, poprawione i uzupełnione. Wydano nakładem Starostwa Powiatowego w Wodzisławiu Śląskim. Wodzisław Śląski 2016, ISBN: 978-83-941590-3-0 √
- Davide Bertinotti, Massimo Faraggi: Twoje domowe piwa. Przepisy dla wszystkich stylów. Wydawnictwo CeDeWu.pl, Warszawa 2016 (dodruk 2019), ISBN: 978-83-7556-802-8 √ (dodruk)
- Tomasz Kopyra: Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka. Wydawnictwo Flow Books, Kraków 2016, ISBN: 978-83-240-3662-2 √
- Charyzma. Doradcy komunikacji biznesowej: Warzelnia smaku. Wydawca: Grupa Żywiec S.A., 2015 (lub 2014) r. √
- Bartosz Senderek: Piwo. Leksykon smakosza. Wydawnictwo RM, Warszawa 2015, ISBN: 978-83-7773-601-2 √
- (Red.): Halina Okólska: Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne. Wydanie II, Muzeum Miejskie Wrocławia 2015, ISBN: 978-83-89551-95-5 √
- Andreas Urbanek: Browary akcyjne Wrocławia 1869-1945. Browar.biz, Opole 2015, ISBN: 978-83-926864-1-5 √
- Adrian Banachowicz: Domowe piwo. Podręcznik początkującego piwowara. Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2015, ISBN: 978-83-274-3287-2 √
- (Red.): Książęce. Przepis na piwo, Książęce, Warszawa 2014, ISBN: brak √
- Jan Główka, Marcin Kolasa, Krzysztof Myślinski: Dworek i browar na Krakowskiej Rogatce zwany dworkiem Karscha, Muzeum Historii Kielc, Kielce 2013, ISBN: 978-83-63477-36-3 √
- Zbigniew Czarnuch: Posmakuj Witnicy. Opowieści o sztuce warzenia piwa w ogóle, a piw lubuskich w szczególności. Wydawca: Browar Witnica, 2013 r. ISBN: 978-83-63189-35-8 √
- Witold Mikołajczyk: Żądajcie piwa z Bojanowa! Jest ono dobre, pełne w smaku, a słynie z jednolitej zawsze dobroci. Ponadwiekowa historia browaru w Bojanowie. Od Junkiego do Jakubiaka. Wydawca: Urząd Miasta i Gminy w Bojanowie, Bojanowo 2013, ISBN: 978-83-921722-7-7 √
- Jan Kochańczyk: Piwo: napój narodowy, Wydawnictwo internetowe e-bookowo, 2012, ISBN 978-83-63080-10-5 Zobacz recenzję
- Sławomir Jędrzejewski: Piwo to napój niezbędny. Przemysł piwowarski na kresach wschodniej II Rzeczypospolitej. Wyd. Wysoki Zamek, Kraków 2012, ISBN 978-83-931373-3-6 √ Zobacz recenzję
- Marcin Cichoński: Polskie piwa. Leksykon, Multico Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2012, ISBN: 978-83-7763-118-8 √
- Sebastian Różyński: Chełmżyński Browar F.W. Wolff & Co. Brauerei - Culmsee,
White Plum na zlecenie Towarzystwa Przyjaciół Chełmży oraz Powiatowej i
Miejskiej Biblioteki Publicznej im. J. Prejsa w Chełmży, Chełmża 2012, ISBN 978-83-62513-17-8 √ Zobacz recenzję
- Andrzej Fiedoruk: Domowy wyrób piwa, Dragon Warszawa 2011, ISBN 978-83-62521-58-6 √
- Grzegorz Wawoczny: Tajemnice zamku i browaru w Raciborzu, WAW Racibórz 2011, ISBN 978-83-62608-18-8
- Adrian Tierney-Jones (red.): 1001 piw których warto spróbować. Muza SA, Warszawa 2011, ISBN 978-83-7495-985-8 √
- Praca zbiorowa: Wolnomularze i knechci, czyli browarnictwo słupskie, Pivaria Szczecin 2011
- Adam Spyra: Bracki Browar Zamkowy. Pasja cieszyńskich piwowarów, Grupa Żywiec S.A., Bracki Browar Zamkowy Cieszyn 2011, ISBN 978-83-907757-9-1 √
- Andrzej Fiedoruk: Domowy wyrób piwa, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2011, ISBN 978-83-62521-58-6 √
- Ewa Kwapisz: Wyrób wina i piwa domowego moim hobby, Wydawca Biowin, Łódź 2011, ISBN 978-83-914343-2-1 √
- Marcin Jakub Szymański: Browary Łodzi i regionu. Historia i współczesność, Towarzystwo Przyjaciół Łodzi, Łódź 2011, ISBN: 978-83-7729-064-4 √
- Piotr Antkiewicz, Aleksander Poreda (red.): Osiągnięcia naukowo-techniczne w słodownictwie i browarnictwie, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Nauka-Przemysł, Kraków 2010, ISBN: 978-83-930745-0-1 √
- Sławomir Dryja, Stanisław Sławiński: Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII, Seria: Biblioteka Krakowska nr 155, Towarzystwo Miłośników Historii i Zabytków Krakowa Kraków 2010, ISBN 978-83-89131-65-2 √
- Eleonora Trojan: Wino, piwo, wódka oraz inne wyborne specjały, Seria: Domowy wyrób. Wydawnictwo AA Kraków 2010, ISBN 978-83-61881-53-7
- Ben McFarland: Najlepsze piwa świata. 1000 niezrównanych piw od Portland po Pragę. Wydawnictwo Olesiejuk Ożarów Mazowiecki 2010, ISBN 978-83-7626-988-7 √
- Andrzej Urbanek: Historia piwowarstwa w Brzegu i okolicach. Wydawnictwo Browar.biz Opole 2010, ISBN 978-83-926864-0-8
- Krzysztof Żurawski: Ze Szczecina nad Morze Czarne, czyli przez Lwów i Kijów na piwo do Odessy, Pivaria Szczecin 2010
- Richard Lehrl: Domowe warzenie piwa. Wydawnictwo RM Warszawa 2010, ISBN 978-83-7243-788-4 √
- Michael Jackson: Piwo. Wydawnictwo Hachette Polska Warszawa 2009, ISBN 978-83-7575-626-5 √
- Aleksander Strojny: Browary w Polsce. Wyd. Hachette Polska Warszawa 2009, ISBN 978-83-7575-674-6 √
- Eugeniusz Braniewski: Piwowarstwo Lwówka Śląskiego, Gmina i Miasto Lwówek Śląski 2009, ISBN 978-83-914538-6-5 √
- Dave Miller: Domowy wyrób piwa, Wyd. Centrum Kształcenia Akademickiego Gliwice 2009
- Wolfgang Vogel: Piwo warzone w domu, Multico Oficyna Wydawnicza Warszawa 2008, ISBN 978-83-7073-630-9 √
- Szymon Jeż, Leszek Siwecki, Tomasz Kaczmarski (red.): Od Bohrischa do Bosmana. 160 lat szczecińskiego browaru, Walkowska Wydawnictwo/JEŻ Szczecin 2008 ISBN 978-83-924983-9-1 √
- Sławomir Dryja: Browar parowy w Osieku. Zarys dziejów, 2008
- Zbigniew Gach: X wieków piwa w Gdańsku, Wyd. L&L Gdańsk 2007, ISBN 978-83-60597-09-5 √
- Michael Jackson: Tyskie vademecum piwa. Muza SA, Warszawa 2007, ISBN 978-83-7495-347-4 √
- Henryk Sienkiewicz: Piwne Mazowsze, Mazowieckie Centrum Kultury i Sztuki, Wyd. Trio Warszawa 2007, ISBN 978-83-60623-22-0 √
- Robert Primke, Maciej Szczerepa, Wojciech Szczerepa: Gawędy o piwie, Agencja Wydawnicza Egros Warszawa 2007, ISBN 978-83-89986-23-8 √
- Barbara Jakimowicz-Klein: Piwo, wino, nalewki, Świat Książki Warszawa 2007
- Sebastian Różyński: Zarys dziejów piwowarstwa gliwickiego, Wyd. Muzeum w Gliwicach Gliwice 2006, ISBN 83-89856-13-1 √
- Tomasz Syga: Galicja - Słownik Geograficzny Browarów 1800-1918, T. I – Biała-Drohobycz, Pivaria Szczecin 2006
- Janusz W. Nowosielski, Rafał Zubkowicz: Piwo z Nadbużańskiego Podlasia – Browar Szummera w Sarnakach, Pivaria Szczecin 2006
- (Red.) Ziemowit Fałat: Znakomite piwa. Sprawdzone receptury. Wydawca: Polskie Browary, Strzyżów 2006 ISBN: 83-921108-1-1 √
- David Kenning, Robert Jackson: Piwa świata, Parragon Books Londyn 2006, ISBN-13: 978-1-40546-847-3 √
- Józef Andrzej Bossowski: Browar Hohbergów we Lwówku Śląskim, Lwówek Śląski 2006, ISBN: 83-60363-03-X √
- Barbara Podgórska, Adam Podgórski: Skarbczyk polskiego piwosza, ANTYK Marek Derewiecki Kęty 2006, ISBN 83-89637-56-1 √
- Dariusz Złotkowski: Dzieje Spółki Akcyjnej Browaru w Częstochowie (dawniej K. Szwede), Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie, Muzeum Częstochowskie, Częstochowa 2006, ISBN: 83-7098-962-4 i 83-60128-30-8 √
- Krzysztof Żurawski: Kuppermann, Lebender, Röhlke czyli Browary Stargardu Szczecińskiego, Pivaria Szczecin 2005
- Tomasz Kaczmarski: Export-Brauerei und Malzfabrik von Gebr. Voerkelius A.G., Schlossbrauerei Gülzow, czyli Browary Powiatu Kamień Pomorski, Pivaria Szczecin 2005
- Ziemowit Fałat: Wszystko o piwie, Wyd. Ad Oculos Warszawa-Rzeszów 2005, ISBN 83-87907-88-X √
- Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa, Wyd. Kurpisz Poznań 2005, ISBN 83-89738-20-1 √
- Grzegorz Sieczkowski (opr.): Piwo klasztorne i domowe, Wyd. Rhetos Warszawa 2005, ISBN 83-89642-07-7 √
- Danuta Szewczyk: Tradycje piwowarskie na Pomorzu Zachodnim. Informator wystawy, Muzeum w Koszalinie Koszalin 2005, ISBN 83-09463-01-6 √
- Adam Spyra, Grzegorz Zwierzyna (red.): Tradycje piwowarskie Żywiecczyzny. Browar Żywiec na przestrzeni 150 lat, Birofilia, Muzeum Miejskie w Żywcu - Stary Zamek, Grupa Żywiec S.A. - Piwiarnia Żywiecka Żywiec 2005, ISBN 83-907759-0-5 √
- Barbara i Adam Podgórscy, Anna Jach: Kuchnia piwosza. Zupy, sosy i przekąski, Instytut Wydawniczy Kreator Białystok 2005, ISBN 83-7344-028-3
- Barbara i Adam Podgórscy, Anna Jach: Kuchnia piwosza. Dania główne. Potrawy z piwa, z piwem i do piwa, Instytut Wydawniczy Kreator Białystok 2005, ISBN 83-7344-029-1 √
- Ryszard Kincel: Od Mastnego do Brackiego. Z dziejów piwowarstwa cieszyńskiego. Bracki Browar Zamkowy, Cieszyn 2005, ISBN brak √
- Ryszard Kaczmarek (red.): Tyskie Browary Książęce 1629-2004, Kompania Piwowarska S.A., Tychy 2004 ISBN 83-921633-1-1 √
- Ziemowit Fałat: Jak warzyć piwo, Polskie Browary, Warszawa 2004, ISBN 83-921108-0-3
- Aleksander Strojny: Piwnym szlakiem po Europie Środka, Wydawnictwo Bezdroża Kraków 2003, ISBN 83-916762-6-9 √
- Józef Błażewicz: Właściwości brzeczek i koncentratów słodowych otrzymanych z użyciem skrobi ziemniaczanej, ziarna pszenżyta i jęczmienia jako zamienników słodu. Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław 2004
- Katarzyna Bilińska-Reformat: Strategie dystrybucji w systemie marketingu przedsiębiorstw branży piwowarskiej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Katowicach, Katowice 2003, ISBN: 83-7246-259-3 √
- (Red.): Browamator: Dziennik piwowara. Browamator (ok. 2003) √
- Halina Okólska (red.): Piwo we Wrocławiu. Od średniowiecza po czasy współczesne, Muzeum Miejskie Wrocławia Wrocław 2002, ISBN 83-917909-0-8 √
- Ziemowit Fałat, Renata Górska, Paweł Plinta, Andrzej Sadownik, Dariusz Wojtala: Przewodnik piwosza, Pascal Bielsko-Biała 2002, ISBN 83-7304-030-7 √
- Tadeusz Zaorski: Zarys dziejów chmielarstwa polskiego, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy 2002, ISBN 83-88031-71-6
- Adam Sadowski: Restrukturyzacja polskiego przemysłu piwowarskiego, Wydawnictwo i Zakład Poligrafii Instytutu Technologii Eksploatacji Radom 2002 √
- Adam Spyra, Grzegorz Zwierzyna: Browar Żywiec 1856-2001, Żywiec 2001, ISBN 83-907757-1-9 √
- Mariusz Płaczkiewicz (red.): Browary Warszawskie Królewskie S.A., Cresco, Warszawa 2001, ISBN brak √
- Michael J. Lewis, Tom W. Young: Piwowarstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2001, ISBN 83-01-13472-0 √
- Leszek Łuczak: Piwo, piwko, piweńko, Wydawnictwo Kwartet, Poznań 2000, ISBN: 83-911854-7-8 √
- Gilbert Delos: Piwa świata. Warszawa 2000, ISBN 83-7163-233-9 √
- (Red.:) Browar Okocim: Sekrety piwosza czyli wszystko to czego jeszcze nie wiesz o piwie. między 1999 a 2001. ISBN: 83-910206-6-5 √
Poniższe zestawienie jest kontynuacją rozpoczętego przeze mnie na wikipedii spisu literatury piwnej. Zobacz też blog: Lepsze piwo
niedziela, 30 grudnia 2012
BIBLIOGRAFIA XXI WIEK
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz